reede, 7. oktoober 2016

SINILINNU PÄEVIK: MULJEID JA NÕUANDEID HKHK's TOIMUNUD NOORTE TERVISEPÄEVALT

Kuuendal oktoobril toimus Haapsalu Kutsehariduskeskuses noorte tervisepäev "Tervist, noored!". Tervisepäeval toimus neli loengut: uni ja unehügieen, stress ja pinged, seksuaaltervis ning naeruteraapia. Naeruteraapia ja stressi loengud osutusid minu jaoks täielikuks pettumuseks, kuna ma ei omandanud sealt enda jaoks mitte midagi kasulikku. Seksuaaltervise loeng oli osaliselt huvitav ja osaliselt samuti pettumust valmistav - küll  kohati humoorikas, aga uut informatsiooni minu jaoks taas polnud. Väga meeldis mulle aga une ja unehügieeni loeng. Otsustasin mõningaid sealt omandatud ideid ja nippe ka teiega jagada. Suurem osa neist tunduvad kindlasti väga iseenesestmõistetavad mõtted, mida me kõik juba niikuinii teame... kuid kas me ka järgime neid? Usun, et seda kõike tuleks endale aegajalt meelde tuletada, sest kiire elurutiini juures kipuvad magamisega seotud head harjumused kiirelt ununema ja käest ära minema.

Kindlasti peaksime me magama kella 22.00 ja 02.00 vahel, kuna siis on kõige suurem võimalus saavutada sügavat und. Sügava une puudumine võib põhjustada ka ülekaalulisust, sest sügava une ajal toimub meie organismis tähtis osa ainevahetusest.

Siiski on oluline ka pindmine uni. Pindmise une ajal aju töötab ja sorteerib meie peas olevaid päeva jooksul omandatud teadmisi. Seega... magamine on oluline osa õppimisprotsessist!

 Täiskasvanu peaks magama ideaalis ühe öö jooksul 8 tundi. Meievanune kooliõpilane aga 10 tundi. Seda on küll kooli kellaaegadega arvestades raske saavutada (eriti kuna noore inimese une kellaajad on võrreldes lapse ja täiskasvanu omadega nihkes), kuid proovima ju peab!

Uinumist soodustavad toidud: banaanid, piimatooted, viinamarjamahl ja rohelised köögiviljad.

Kindlasti tuleks enne magamaminekut vältida televiisori vaatamist ning arvutis ja telefonis olemist, sest nende ekraanid on sinise valgusega, mis ei lase organismil melatoniini (hormoon, mis reguleerib inimese bioloogilist ööpäevarütmi) toota.

Me ei tohiks tarbida päevas rohkem kui 100mg kofeiini. Üks tahvel šokolaadi sisaldab umbes 100mg kofeiini.

Kõige paremad unetingimused on magamistoas, kus on värket õhku, hea madrats, võimalikult pime ja puudub igasugune elektroonika.

Mine voodisse ainult siis, kui oled väsinud. Voodis ei tohiks und oodata kauem kui 15min.

Unetundide täis saamisele aitab kaasa ka see, kui teil on kindel hommikune rutiin ja eelmisel õhtul on kõik eesolevaks hommikuks valmis seatud.

Väldi magamist päeval. Muidugi, kui öösel oma unetunde täis ei saa, tuleb päeval magada, aga mitte rohkem kui paar korda nädalas ja kindlasti mitte üle ühe tunni.

Ärka iga päev samal ajal. Ka nädalavahetusel proovi samal ajal ärgata või mõni tund hiljem, aga üldiselt peaks magamise graafik olema ühtlane.



- Madleen Vapper (11.H)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar